Sessies

Er is elke tweede zondag van de maand een Ierse sessie. Van 13.30 tot 16.30 uur komen tussen de 15 en 30 deelnemers muziek maken en zit de rest van de ruimte vol gasten van her en der. Wil je info of kenbaar maken dat je een keer wil meedoen (niet noodzakelijk) zoek dan contact met Kees van de Sande.

De Weverkeshof is de plaats waar de wieg van de sessies stond. Het was een initiatief van Kees van Cappellen en Kees van de Sande. Deze sessies worden sinds 1999 gehouden. Het Iers Sessie Festival is ontstaan om het 12,5 jarig bestaan van de sessies te vieren. 

De insteek is: laagdrempelig. Dat past binnen het concept van de Weverkeshof. Daar kraakt de tegelvloer soms van het zand en ruikt het naar rook van de houtkachel. Het laat onverlet dat deze omgeving bij uitstek geschikt is om ongedwongen samen muziek te maken en tijdens de pauze (die door iedereen op zijn eigen moment gekozen wordt) kun je even de tuin in, naar de dieren of naar je kinderen die er alle ruimte hebben om te spelen.

Slow sessie

Al bijna 15 jaar worden er op de derde zaterdag van de maand in de Weverkeshof slow sessies gespeeld. We beginnen om 14.00 uur en spelen door tot ongeveer 16.30 uur. De toegang is gratis. Wil je maandelijks graag een uitnodiging ontvangen met de speelllijst en luistertips of heb je vragen, stuur dan een bericht aan Jacqueline van Amstel via slowsessienuenen@gmail.com

Per maand wordt er bij de uitnodiging een steeds wisselende lijst met tunes rondgemaild, om je voor te kunnen bereiden. Er wordt over het algemeen op een lager tempo gespeeld, om te leren of omdat het mooier gevonden wordt. 

Sessietunes Weverkeshof

Er zijn een aantal tunebooks beschikbaar. Door op de tekst te klikken, verschijnt het PDF-bestand van de genoemde boekjes:

Slow Sessie tunes 

In de loop van de tijd is er een repertoire ontstaan met tunes die regelmatig gespeeld worden en er komen ook regelmatig nieuwe tunes bij. 

Klik hier voor de tunes: slow sessie tune Weverkeshof.

De traditionele Ierse- en Schotse muziek maakt deel uit van een traditie waarbij de tunes op gehoor aangeleerd worden. Degene die zich meer op het gemak voelen met bladmuziek (papier, tablet, etc.) kunnen deze op de slow sessie gebruiken. De nuances in deze muziekstijl zijn echter moeilijk op papier vast te leggen, daarvoor kan je het beste naar deze muziek luisteren, bij voorkeur naar authentieke opnames om zo zelf de subtiele details te ontdekken. Voor de begeleiding zijn de tunes van de slow sessie voorzien van akkoorden. Dit is vaak slechts een van de vele mogelijkheden om tune te begeleiden. Het spelen van een goede begeleiding vraagt om veel oefening en ook goed luisteren, net als bij het aanleren van de melodie voor melodie spelers.

De locatie

De Weverkeshof is de plaats waar de wieg van de sessies stond. Het was een initiatief van Kees van Cappellen en Kees van de Sande. Als snel werd het maandelijks druk bezocht door muzikanten en bezoekers.

De insteek is: laagdrempelig. Dat past binnen het concept van de Weverkeshof. Daar kraakt de tegelvloer soms van het zand en ruikt het naar rook van de houtkachel.
Het laat onverlet dat deze omgeving bij uitstek geschikt is voor ongedwongen samen muziek maken.

En tijdens de pauze (die door iedereen op zijn eigen moment gekozen wordt) kun je even de tuin in, naar de dieren of naar je kinderen die er  alle ruimte hebben om te spelen.

(Afbeelding uit de Nuenense Krant 12-12-2013)

De sessie op zondag en de slowsessie is een zelfstandig project en valt niet onder de verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid van het bestuur van stichting Iers sessie festival Nuenen, alhoewel wij het een heel warm hart toedragen.