Celtic Night

Celtic Night Nuenen 2024

De vierde Celtic Night Nuenen op 13 april belooft een sfeervolle avond te worden. Er is een programmawijziging van de hoofdact, maar dat mag de pret niet drukken. The Landrats moesten helaas afzeggen vanwege ziekte. We hebben een goede vervanger gevonden in SONJA’S KITCHEN, die niet voor ze onderdoet. Een collectief van bevlogen en ervaren folk muzikanten die van elke gelegenheid een feestje maken. Ierse en Amerikaanse folk van de bovenste plank! Fiddle speler Sonja O’Brien komt speciaal voor de gelegenheid overvliegen uit Ierland. 

Odevare  Odevare Band start het talentpodium op Iers Sessie Festival Nuenen 2023 (youtube.com)

De avond wordt geopend door ODEVARE. Dit is een gloednieuwe Nederlandse folkband bestaande uit de drie jonge, enthousiaste  multi-instrumentalisten Ide Cornelissen, Pieter Wattel en Michiel Duthiel. Met invloeden uit de Schotse en Ierse traditie en een gezonde dosis nieuwsgierigheid naar oude muziek van eigen bodem, trekken zij Nederlandse folk een nieuw jasje aan. We zagen ze al op het TalentPodium van Iers sessie festival 2023 en zijn erg gecharmeerd van de combinatie van lieflijkheid, én het rauwe en moderne randje aan hun optreden.

Na de pauze is de eer aan SONJA’S KITCHEN. Het idee ontstond vanuit de samenwerking van Sonja O’Brien en Peter Oudendijk bij de groep Paddy’s Passion. Op grote festivals in Duitsland en België ontstond bij de after party’s de click met de andere muzikanten en besloten ze een collectief te starten met Ierse tunes en songs, aangevuld met mooie ballads van oa Eva Cassidy en enige popballads. Door kenners worden ze vergeleken met Four men and a Dog.

De band is samengesteld uit:
Op zang Jolanda Traarbach, zangdocente met een pop en jazz opleiding en ook actief in de wereldmuziek en in de folk, bij de Ierse groep Unicorn. Heeft een aantal jaren in west Ierland gewoond.
Sonja O’Brien, violiste, geboren Nederlandse en al 35 jaar wonend in Ierland, county Clare, de bakermat van de traditionele muziek. Ze heeft jaren workshops gegeven in haar muziekcentrum Boghill en leidt sessies in de hele regio. Ze kent en speelt een enorm aantal tunes. Sonja is bekend van de beroemde deun met dezelfde naam als de band Sonja’s kitchen.
Vincent Pompe van Meerdervoort, op box, whistles, bodhran en contrabas. Een virtuoze muzikant die speelde bij Harmony Glen, Tobermore en tegenwoordig bij The Pyrates, bij The Landrats, bij Ova Quintet (Scandinavisch) en ook bluegrass.
Piet Bezuijen, drumt van jongs af aan. De laatste jaren ook percussie bij wereldmuziek en Ierse folk, o.a. bij Los Paddys uit Ierland en bij One Earth Collective.
Peter Oudendijk, speelt in The Breeze (J.J. Cale), diverse projecten in de Harmonie te Edam en heeft een grote liefde voor Ierse muziek. Hij heeft 23 jaar gespeeld in de groep Emerald, en tot voor kort bij Paddy’s Passion. Sonja’s kitchen liet ons weten dat Peter momenteel leeft als een god in Frankrijk en er niet bij kan zijn. Voor de Celtic Night wordt Michel Mulder vanuit Groningen ingevlogen. Hij speelt Ierse bouzouki alsof hij het al vanaf zijn geboorte doet en heeft al in diverse samenstellingen en landen met Vincent het podium gedeeld.

Sonja’s kitchen heeft speciaal voor deze plotselinge gig een setlist samengesteld van swingende en opzwepende Ierse tunes en bekende Ierse songs die meegezongen kunnen worden!

Tijdens de nazit kun je blijven hangen voor een drankje en een praatje. Er wordt dan Ierse sessie aan de stamtafel gespeeld. Sessietrekker is Bailiwick Band. Ben je sessiemuzikant breng dan vooral je instrument mee en schuif aan!                                                                                                               

De Celtic Night Nuenen begint om 20.00 uur en vindt plaats in Cultureel centrum Het Klooster, Park 1, Nuenen.

Iers sessie festival Nuenen organiseert muzikale activiteiten op het vlak van Ierse en folkmuziek. Naast samen genieten van de muziek is contact en gezelligheid ook belangrijk. 

Kaartjes zijn in de voorverkoop € 20,- per stuk. Vanaf 8 april wordt dat €22,50,- Ben je 25 jaar of jonger en heb je zin om te komen? Dat vinden we leuk en daarom betaal je maar de halve prijs!

Programma:
20.00 Odevare
20.45 Pauze
21.15 Sonja’s kitchen
22.15 Nazit met Ierse sessie

Graag tot ziens op zaterdagavond 13 april in Het Klooster!

foto Ineke Oostveen

Lees hieronder over de eerdere dities:

Met alweer de derde Celtic Night Nuenen (bij Eindhoven), begint dit een succesvolle, vaste activiteit in het jaarprogramma van Iers sessie festival Nuenen te worden. Met Four of a Kind als hoofdact staat de top van Ierse muziek in Nederland op ons podium. Openingsact Roos Trio & Friends gaat voor een feestelijke start van de avond zorgen.

FOUR OF A KIND brengt Ierse muziek met een moderne twist. De jonge, doch ervaren talenten spelen krachtige, energieke en dansbare jigs en reels. Eindelijk is het gelukt om ze naar Nuenen te krijgen. Four of a kind bestaat uit uilleann pipes wonderkind Michael Boere, internationaal bouzouki én mondharmonicaspeler Tijn Berends en swingende bodhrán speler Suzanne Leeuw. Four of a Kind heeft precies de juiste combinatie van instrumenten en temperamenten om hun muziek naar het hoge niveau van vaardigheid en energie te brengen dat hoort bij moderne Keltische muziek. Ze nemen het publiek daar graag in mee. De Ierse muziekpers schrijft lovende kritieken, en dat zegt wat! 

ROOS TRIO & FRIENDS zagen we voor het eerst als afsluiter op het TalentPodium van Iers sessie festival Nuenen 2022. Dit smaakte naar meer. Met Ierse en Engelse traditionals, bierliederen (Roos Trio is verbonden aan een kleine, ambachtelijke brouwerij in Brabant en weten hier wel raad mee), ballads en dansnummers en hun gevoel om goed aan te sluiten bij het publiek vinden we ze een uitstekende opener voor onze Celtic Night.


Op 2 april 2022 was de Celtic Night in Het Klooster.

Het publiek heeft genoten van optredens van Duo Praet/Masure en Stevie’s Feet. Ook de sessie na afloop was erg gezellig. Bedankt allemaal!

Lees hier het verslag op het folkforum.

Duo Praet/Masure. Foto: Ronald Rietman
Stevie’s Feet. Foto: Ronald Rietman

Stevie ‘s Feet is ontstaan tijdens de gezellige maandelijkse Ierse sessies in Nuenen. Een optreden benaderen ze als een sessie. Bij deze Brabantse groep gaat het vooral om het plezier van samen Ierse muziek spelen én zingen, en het publiek daarvan mee te laten genieten.

Duo Praet/Masure uit België gaat een fraaie combinatie van vooral Ierse stukken, aangevuld met muziek uit Galicië in Noord Spanje brengen. Beide heren nemen zang voor hun rekening en we zien verschillende instrumenten op het podium, waaronder doedelzak, fluiten en gitaar.

Bart Praet komt regelmatig in Nederland om doedelzak les te geven. We zijn er trots op om hem samen met Philip Masure, die internationaal zo bekend is en gewaardeerd wordt op ons podium te mogen verwelkomen.


Op 17 april 2021 gingen we de lucht in met Celtic Spirits Nuenen online! Folkmuziek gemaakt vanuit een Keltische spirit door Jigsaw en Job Alone Trio.
Deel 1 van de uitzending:

Deel 2 van de uitzending:

Benieuwd naar de bands? Neem een kijkje op de websites:
www.jobalone.band
www.jigsawmuziek.nl

Het bekijken van deze uitzending is gratis, donaties via de webshop worden gewaardeerd.


Op 23 september 2021 gaat de Ierse band The Fiddle Case optreden in Nuenen!


In 2018 is de eerste Celtic Night georganiseerd. Het optreden van Tobermore werd door publiek en muzikanten goed gewaardeerd en dat vraagt natuurlijk om een vervolg.